Blog

At leve i et åbent forhold

Jeg har nu praktiseret i mange år, herunder mange parterapier, hvor jeg flere gange er stødt på klienter, som lever i et åbent forhold. At leve i et åbent forhold kræver en del forudsætninger, før det kan lykkes at leve sådan.

Hvad er et åbent forhold?

Der er mange måder at have et åbent forhold på, men det handler om, at man har sex med andre, som alle parter, er bevidst om. Her er der ikke noget skjult og derfor er der her, ikke tale om utroskab. Der er ikke nogen der bliver snydt og alle involverede er bekendt med hinanden og ofte har alle mødt hinanden.
Der findes åbne forhold, hvor der er skiftende partnere og der findes forhold hvor det er samme partner man gentagne gange mødes med. Alle involverede parter er bekendt med hinanden og kender hinanden. Det er dog ikke alle der mødes og udveksler samtaler, men mange gør, for at alle skal føle sig tryg ved hinanden.
Nogle har også bare tilfældig sex med forskellige og det kan man også kalde åbne forhold, men det grænser til at være swinger.
Når der er tale om åbne forhold er det tit polyamourøse (en person der elsker flere mennesker på en gang) der lever i åbne forhold. Det er ikke kun sex, som i swinger miljøet, der er tale om også at involvere sine følelser i forholdet.
Der findes ikke en manual for hvad et åbent forhold er og ikke er, der er ikke en bestemt løsning men mange muligheder.

Hvad kræver et åbent forhold?

Når en part i et forhold ønsker et åbent forhold, kan det være meget svært at forene hvis der ikke er enighed. Det er dog vigtigt at der bliver talt åbent og ærlig om hvad, hvorfor og hvordan det skal være. At der kan sættes ord på behov, ønsker og hvordan det skal ske. En ting som jeg er erfaret i terapien er, at et åbent forhold udvikler sig med tiden. Der er mange følelser på spil og det kan have store omkostninger, især hvis der kommer en dyb forelskelse og behovet for at være sammen men sin ”nye” partner bliver for stor. Så det kræver mange dybe og ærlige samtaler før det bliver effektueret.
Regler skal der til og de SKAL overholdes ellers ender det ikke godt. Hvilken regler der laves og hvordan de udformes, er individuelt, men de skal overholdes, hvis parterne ønsker at være i et åbent forhold. Faren ved det er, at når følelserne inddrages så ændres forholdet for alle parter. Der skal løbende være samtaler og alle skal have lov til at spørge til hinanden og hvordan de har det. Her er ærlighed det vigtigste element. Hvis de involverede parter har svært ved at få kontakt til sine følelser er det en god ide, at få hjælp til at det.
Jalousi er noget der uden tvivl vil dukke op. Jalousi handler jo om angsten for at miste, så det er vigtigt at kunne tale om jalousien og der skal gøres noget ved den, ellers kvæler den langsomt relationerne.

Hvad er det gode ved et åbent forhold?

Det gode er at man for inspiration til sexlivet og kan tage det med retur til sit faste forhold. At hente viden og nye ting kan udvikle og styrke det faste forhold.
Man får en ”pause” i forholdet hvis man er væk fra hinanden i et stykke tid, nogle dage/weekend så man ikke sidder lårene af hinanden. Måske har begge parter en anden ved siden af og derved for de mere energi og glæde som de kan bruge til hinanden.
Det hele handler om energi, glæde og udvikling. At se positivt på et åbent forhold kan give de involverede meget glæde og overskud som kan investeres i hinanden.
Hvis der er et par som ønsker at forsøge sig med et åbent forhold, er det en meget god ide at tage kontakt til en terapeut for at få talt tingene i gennem før man springer ud i det.