Ensomhed i parforhold

Ensomhed i parforhold

At være ensom i et parforhold kan være meget ødelæggende og meget nedbrydende for den enkelte. Det kan være at din partner har mistet interessen for dig eller han/hun har for travlt med andet, arbejde eks. eller der er sket noget i jeres forhold, der har gjort, at ensomheden er kommet snigende.

Nogle gange er det for sent at gøre noget ved det, men hvad kan man gøre ved det?

Hvad er meningen med et forhold?

At være i et forhold handler om at være elsket og have sin partneres fulde opmærksomhed. Hvis det ikke er sådan og partneren har givet andet i livet opmærksomheden, ja så føler man sig ikke elsket og holdt af. I starten når man indleder et forhold er det altid interessant, hvis der er gensidig tiltrækning. Alt er fryd og gammen og man svæver på en lyserød sky. Kærlighed gør en blind, siges der, og ja, det gør en blind men følelsen er jo fantastisk.

Meningen med et parforhold er at det giver en synergieffekt, at 1+1 er 3. Når man føler sig ensom i forholdet er der ingen positiv effekt og forholdet kan dræne en for en masse energi. Når man opdager at forholdet ikke er godt og man føler sig ensom må man handle.

Hvilke årsager er der når man er ensom i et forhold?

At kunne holde gang i et forhold så det trives handler om at have opmærksomhed på hinanden. Når man mister interessen i sin partner, har jeg ofte erfaret, at det handler om en selv og ikke partneren. Ja man kan vokse fra hinanden, da man udvikler sig hele livet, men det kræver meget energi og vilje, for at holde gang i et forhold.

At være følelsesmæssig ligeglad med sin partner eller være følelseskold overfor sin partner sker ofte. Det er altid nemmere at komme videre i livet, end at skulle konfrontere sin partner med problemer så ofte er det nemmere at finde en anden, end skulle bruge tid og energi på en partner, som man har mistet interessen for.

Det kommer jo altid snigende. At blive følelseskold kommer ikke på en dag, men kommer over lang tid. Ofte kan det tage år, før man bliver bevidst. Når man ikke har de samme følelser overfor sin partner som man havde engang, så laver man ikke de samme ting sammen som man gjorde. Man orker det ikke eller man bliver bare kedelig. Man mister lysten til at gøre noget sammen.

Der findes jo et utal af årsager til at man glider fra hinanden og man får følelsen af ensomhed, men man kan forebygge undervejs i samlivet.

Hvis man mister forelskelsen/kærligheden, ja så kan det føles meget tungt og forholdet giver ingen mening, måske giver livet ingen mening. Hvis det hele er trist og gråt kan det føre depression, angst og misbrug med sig.

Hvad kan man gøre for ikke at havne i ensomhed?

At være dynamisk, at være i bevægelse og udvikling i forholdet er noget mange ikke har opmærksomhed på, da de føler at kærligheden holder dem sammen. Kærlighed kan også være stærk, men ca. halvdelen af alle ægteskaber går i stykker, så hvorfor gør de det?

At kunne kommunikere i en relation er altafgørende for, at man ikke mister interessen for hinanden. Hvis det kun er den ene der vil tale er der kun en ting at gøre og det er at forlade sin partner. Kommunikation er den eneste vej frem. Hvis man løbende kommunikere, spørger ind til sin partner, vil man kunne nå mange ting i opløbet og før de bliver til problemer som bliver store og uoverskuelige.

Hvis man ikke elsker sin partner mere, så sig det, ellers bedrager du ham/hende.

At holde fast i rutiner kan være ødelæggende for et forhold. Seksuelle rutiner bliver for ensartet og kedelige, madvaner kan være for ensartet. Rutiner kan være positive men kan også udvikle ensomhed og gøre et parforhold trivielt og kedeligt.

Så hvis man ikke selv kan løse sine problemer så søg hjælp.

Hvis skaden er sket?

Start med dig selv. Prøv at se indad, ”er jeg årsag til det her”. Er der andre faktorer som har gjort sig gældende, arbejde, børn, uddannelse eller andre ydre faktorer som har gjort at i er havnet hvor i er.

At være ensom oplever vi alle i længerevarende forhold. Det er ganske normalt, men du skal altid handle på det. Ikke sige til dig selv, ”nåh det er nok bare lige en periode”. Nej så lader du bare stå til og du handler ikke. Når du opdager ensomhed, skal du handle og tage ansvar.

Tal med din partner, gør ham/hende opmærksom på, at du er ensom og du vil gerne gøre noget ved det. Ofte kan partneren bidrage med mange nyttige ting og ofte kan i sammen finde problemet. Hvis man ikke kan snakke sammen, er det alvorligt og i må søge hjælp.

At søge hjælp handler ikke om at være svag, men handler om, at få forståelse for sin egen situation og handle ud fra denne. Man kan ikke handle ud fra andres situationer men kun fra sig egen.

 

 

 

 

 

Kan I genkende noget?

  • Småskænderier
  • Uenighed om børn og opdragelse
  • Mistro
  • Utroskab
  • Manglende nærvær og sex
  • Misforståelser
  • Forskellige prioriteringer

Når forholdet knirker kan der være en lang række årsager til det sker. Find ind til hinanden igen gennem samtaler.

Book en times samtale nu, og start rejsen tilbage til kærligheden