Blog

Har du høje forventninger til et parforhold?

At blive forelsket og starte på en relation til et andet menneske, handler ikke om forventninger til hinanden, men mange har alt for store forventninger til hvordan forholdet burde være. Mange har en liste som de går efter og gør derved forventningerne ekstra høje.
At opleve romantik, forelskelse og kærlighed er noget alle har krav på at opleve, men hvorfor går det så ofte galt? Mange lider i et forhold og det går aldrig som man forventer, så måske skulle de forventninger helt afskaffes?
Når du går ind i et forhold, har du forventninger til hvad det skal give dig og hvis det ikke går som du forventer, ja så bliver du skuffet. Forventninger har mange til alt i deres hverdag, glem det og lev livet som det kommer.
Forventninger er et forsvar. Vi skaber forventninger for at undgå angst, det giver os tryghed, men når de ikke bliver indfriet, så kommer skuffelsen og angsten. Det er en lille angst, men den kan vokse og blive meget selvdestruktiv, eller som vi ser i reality-tv, når de unge synes de er så lækre, at de næsten ikke kan finde en partner der kan matche dem, handler det om deres egen usikkerhed, fordi de ikke kan være i en relation, da deres forventninger er alt for høje til deres partner. Partneren skal indfri de forventninger de har ellers dur partneren ikke.

Hvorfor er det et problem, at have for høje forventninger?

Når vi ønsker et forhold, har vi alle nogle forventninger til hvad det skal bringe os. Hvis de forventninger er for høje, får vi nemt en følelse af tab og skuffelse. Man får nemt tanker som, ”er det ham jeg vil have”, eller, ” er det hende som skal give mig det jeg ønsker”. Vi kender nok alle den tanke om vores partner og når vi har disse tanker, bliver det til skuffelse gang på gang, fordi inden vi indleder forholdet, har mange gjort sig disse tanker, som jo bliver en stopklods for udvikling og samhørighed.
Det er ok at have nogle forventninger om, at han/hun behandler mig ordentligt og at utroskab er yt, disse forventninger er ok, men mange er slet ikke klar over, at forventninger ofte er det man selv mangler. Mange søger de mangler man selv har i sin partner. Når man så forventer, at den nye partner skal gi mig det som jeg selv mangler, bliver man skuffet, når det ikke lykkes.
Hvis man slet ikke er i stand til at tale om sine forventninger og give udtryk for dem, ja så har forholdet ikke de bedste vilkår for at blomstre og udvikle sig. Hvis man tier sine forventninger, bliver man endnu mere skuffet for, ”det burde han da regne ud”. Det kommer aldrig til at gå hvis man tier. Ens forventninger skal bruges som guideline, for udviklingen. Så kom ud af busken. Der vil være tilfælde hvor det ikke er muligt at ytre sine forventninger, da de er ubevidst for en, så her er det godt at få hjælp til at finde dem frem.
Hvad gør du for at undgå for høje forventninger?
Gå aldrig efter det perfekte for det findes ikke. Skriv ned hvad du ønsker af en partner. Mange gange opdager man hvad det egentligt er man har gang i, når man skriver ting ned. Lav en liste hvad du synes partneren skal give dig, så vil du nok blive overrasket over, hvorfor du har så svært ved at holde fast i en partner. Nedton kravene.
Fleksibilitet og ærlighed er meget vigtigt når du skal finde din partner. Du skal give partnere besked på hvad du synes er værdifuldt i en relation, hvad du ønsker seksuelt, menneskeligt og hvad du egentlig vil i en relation. Søg i dig selv og find ud af, hvorfor du vil ha en relation og hvor vil du hen med relationen.
Hvis du indleder et forhold så observer din partner, lær ham/hende at kende før du afbryder forholdet. Spørg ind til partneren, hvorfor tænker du sådan? Hvorfor gør du sådan? osv. lær partneren at kende før du afbryder forholdet, fordi han ikke indfrier dine forventninger.
Mange gange handler det om at finde jeres grænser. Når grænserne er trukket, har i et spillerum hvor gensidig respekt for grænserne, bliver jeres forhold. Grænser må aldrig være forventninger, da det er meget svært at definere forventninger, da forventninger handler om følelser. Det bliver hurtigt en samtale der går i vasken, så snak om jer selv og lad din partner vælge om du er noget for ham/hende.