Blog

Har du oplevet følelsesmæssig afstand i et parforhold?

Der kan være mange årsager til følelsesmæssig afstand, men den mest almindelige årsag kan være at du ikke længere føler dig tiltrukket af din partner, eller du ligefrem kan erkende, at du ikke elsker ham/hende mere. Når du kommer dertil, bliver der ikke gjort meget ud af parforholdet og du kommer sjældent i uoverensstemmelser eller diskussioner, for det kan jo alligevel ikke betale sig. Du har ikke lyst til intimitet og sex og din partner er der bare, uden du sætter pris på ham/hende.
Når forholdet er kommet hertil, synker du kun dybere og dybere ned i elendighed og ligegyldighed. Lige meget hvor meget du forsøger at gøre, bliver du mere og mere depressiv/ligegyldig. Når du først er kommet hertil, er dit forhold dødt. Når du ikke engang gider at diskutere mere, ja så er afgrunden foran dig.
Din partner elsker måske dig, men han/hun er godt klar over, at du ikke har det godt i forholdet, men hvad nu hvis han/hun elsker dig, hvad gør du så?
Her bliver det ekstra kompliceret men det kan løses.

Kan følelsesmæssig afstand have konsekvenser?

Ja alvorlige konsekvenser for begge parter og der er altid en pris at betale og det er meget vigtigt, at følge op på de konsekvenser for ellers kan du lide alvorligt senere i dit liv. Du er nødt til at vide ”hvad gik galt”, ”hvorfor endte jeg her”, så du ikke tager det med dig i dit næste forhold. Jeg har oplevet det mange gange i parterapi, at der er en rød tråd i de parforhold mine klienter har haft igennem livet og ofte er klienter endt der hvor de er lige nu flere gange før. Så at få ryddet op er enormt vigtigt.
Når du opbygger et forhold som du ønsker, skal være meningsfyldt, skal du være opmærksom på de følelser du knytter til den partner du nu har mødt. Der skal være en følelsesmæssig binding en symbiose, men den skal være bevidst før den kan fungere tilfredsstillende. Når i har en forbindelse vil det altid være muligt at finde en løsning, selv når i er uenige og i vil opleve, at en konflikt faktisk kan være givende for jeres forhold. Hvis i derimod render ind i konflikter og uoverensstemmelser hele tiden vil jeres følelsesmæssige tilknytning opløse sig stille og roligt og i ender med at gå fra hinanden.
Når du når dertil hvor du ikke vil tale om følelser mere, ”for det nytter jo ikke” når du investerer mere end du får, når dine søde beskeder ikke fanger, når du ikke har lyst til ham/hende mere og det er lige meget om han/hun er der eller ej, er du allerede gået for langt.

Hvad kan du gøre ved det?

Hvis du er kommet dertil, så kan du faktisk gøre noget. Du kan tage det store skridt og forlade din partner, men hvis du ønsker at finde tilbage igen til starten af dit forhold, hvor der var sex, kærlighed, intimitet, latter, glæde og masser af energi, er der muligheder, men det kræver ofte hjælp.
Når du er kommet så langt, er det vigtigt med åbenhed og her kommer kommunikation ind i billedet. At kunne arbejde med følelsesbaseret parterapi handler især om kommunikation, hvor det er vigtigt at kunne og ville sætte ord på de ting som ikke fungerer for DIG. At din partner også har skyld i, at det ikke fungerer er helt korrekt, men start med dig selv, ”hvad fungerer ikke for dig”, se om du selv har noget af skylden for at du er kommet så langt nu.
Når man er kommet dertil, kræver det noget energi og tid for at kunne komme tilbage igen. Jeg har oplevet at skilsmisse var den eneste løsning, men har også hjulpet mange til at finde hinanden igen. Der er ingen garanti for at parterapien virker, men har du gjort forsøget, kan du aldrig bebrejde dig selv, du gjorde hvad du kunne. Ofte skylder du din partner at forsøge.