Blog

Sex i parforholdet

At holde seksualiteten kørende i et fast forhold kan være noget af en opgave. Når vi alle starter et forhold, er der forelskelse og masser af sex og mange tror, at vi skal have det sådan her altid, men det holder sjældent. Efter et stykke tid forsvinder lysten og der bliver længere og længere imellem og når der først kommer børn, kan det blive svært at holde gnisten.
Det er ikke nogens skyld, da skyld er det samme som bebrejdelse, men der skal fokus på problemet. Der er så meget utroskab og udenoms fifleri, så man kunne skrive tykke bøger om at snyde og bedrage hinanden.

Hvorfor kan det gå galt?

Det går heldigvis godt for mange par men når det går galt, kan der jo være mange årsager. Det vigtigste er stabiliteten i forholdet. Når stabiliteten forsvinder og utrygheden fylder for meget, forsvinder seksualiteten, som noget af det første. Der er ikke overskud fordi overskuddet bliver bundet i utryghed. Utryghed kan også give stress og stress er den største sexdræber vi har.
Der er en million måder det kan gå galt på, men for at kunne holde seksualiteten kørende, er parret nødt til at kunne tale om det. Hvis der ikke tales om ønsker, fantasier og muligheder, er der stor risiko for, at det går galt. Mange par tror de kan tale om alt, men mange er bange for, at det som de fantaserer om, vil partneren afvise. Jeg har tit oplevet at mænd har bredere fantasi end kvinder og hvis manden endelig tør åbne op, bliver han måske afvist og måske latterliggjort fordi han har et specielt ønske. Så tale handler om at være åben og ikke afvise fantasier og ønsker som om han/hun var tosset.
Så husk at være åben overfor alle ønsker og fantasier. Det er ikke ensbetydende med at alle skal indfries, men vær åben og lyttende overfor ønsker. Måske er det muligt at komme et stykke af vejen og ofte tilfører det parforholdet energi og kærlighed.

Hvad kan man gøre?

Vær god ved dig selv. Tænk på dig selv til at starte med fordi, hvad vil du sætte i spil overfor din partner, hvis du ikke kender din egen seksualitet? Det er så vigtigt at du har fokus på din egen seksualitet, så du har noget at tale om. Jeg har hørt mange sige, ”den er vel meget almindelig”. Jo det er den måske men hvad er den? Sæt ord på, skriv det ned, tal med din partner om det. Jeg vil påstå at alle har seksuelle fantasier og alle fantasier er velkomne.
Nysgerrighed overfor sex og din partner er meget vigtigt. Hvis man er fri at moral og generthed kan man jo tale frit om alt og hvis man ikke taler om sex bliver det noget som kan gå i dvale og det ender ikke godt.
Lyt til hvad din partner siger, kom ham/hende i møde så langt som du nu kan gå. Du må ikke overskride dine grænser for en andens skyld, det er også vigtigt, men du kan gå noget af vejen og måske gennem din seksualitet, kan du udvikle dig og få mere selvtillid.
Tænk på sex. Selvom du har børn, karriere og alt materialistisk som du kan ønske dig, så tæller kærligheden mere end alt andet. Det er dejligt med villa, Volvo og vovse, men der er bare ikke alt. Jeg har oplevet det ved mange par, at når de har kendt hinanden en del år og alt er på plads, kræver det så meget arbejde at vedligeholde alt det materialistiske at de glemmer hinanden. Det fører til utroskab og spildt ægteskab. Det er ikke fordi sex hjælper på alt, men sex kan være med til at holde kærligheden i live.
Er du/i kørt fast i et mønster, som du/i ikke kan komme ud af, så søg hjælp. Ofte tager det ikke lang tid før det igen kører.