Blog

Uligevægt i den seksuelle relation

Hvis du har en fast partner, har du nok været ude for, at din partner ønsker mere sex end dig. Jeg støder meget ofte ind i problemet når jeg har parterapi. Når parret har overstået forelskelsen og er blevet etableret og har kendt hinanden et stykke tid, falder hyppigheden af sex ofte. Det er en naturlig del af det at være par men mange par oplever, at den ene vil have mere sex end den anden.
Der opstår frustration og som mand eller kvinde, reagerer vi forskelligt m.h.t. den seksuelle frustration, når der ikke er sex nok. Nogle begynder at tro ens partner får sex andet sted, ”før var han da så vild efter mig og nu?”. Der findes mange eksempler på, hvordan vi reagerer når der ikke er sex nok i forholdet.

Hvor ofte skal man have sex i et forhold?

Der er ingen facitliste til det at have sex, hverken hvordan eller hvor ofte, men sex er vigtigt og hvis forholdet ikke går godt, er det ofte sexlivet det går ud over og så kommer utroskaben hurtigt ind over, hvis det hele går i stå.
At have sex i forholdet styrker og vedligeholder forholdet og sex er vigtigt, selvom der er par, hvor det overhovedet ikke er aktuelt. Nogle par lever uden sex og de lever fint, men kun hvis begge parter er enige. Så snart den ene part synes der er for lidt, kommer det nemt til at gå galt.
Jeg har mødt par der, selv mange år inde i forholdet, har sex hver dag og nogle gange flere gange om dagen. Ofte er der en baggrund for dette at bevare freden i huset, at ønske ham det bedste, der går jo ikke noget af mig, hvis han bliver glad. Jeg har hørt mange ting i min klinik og alle handler om at undgå ufred, men er begge så tilfreds?
Når man har sex sammen, er det vigtigt at det er frivilligt. DU bestemmer over din krop, ingen andre.
Hvad gør man hvis der er problemer?
At sex stadig er tabu, er der ingen tvivl om. Jeg møder unge som ældre par, der aldrig taler om sex, hvilket er helt forkert og en meget dårlig strategi. ”hvis vi ikke siger noget, går det nok i sig selv”, den har jeg hørt mange gange. ”det er pinligt at tale om”, ”jeg kan ikke leve op til hans/hendes forventninger”, ja der er mange måde at sige det på, når du ikke tør tage et ansvar og tale om det. Uanset om det er pinligt, flovt eller bare ikke føles rigtigt, SKAL der tales om det. Hvis du ikke kan, så få hjælp, det kan læres.
Tag altid din partner alvorlig. Hvis din mand har ønsker om mere sex, anderledes sex, udfordrende sex, så tal med ham. Et ungt par var i terapi, hvor hun udtalte i vrede ”ja du vil jo bare have sex med flere kvinder på en gang og DET kan du godt glemme” udtrykte hun med stor fornægtelse. Han kommer aldrig og giver udtryk for sine seksuelle lyster eller frustrationer igen, nogensinde.
Så lyt til din partner og hør hvad hun/han har at sige, tal om lyst og muligheder, det i sig selv kan give lyst til hinanden. Der findes mange alternativer hvis der er uligevægt i den seksuelle lyst. Gå i bad sammen-uden sex men det kan skabe noget nyt og interessant. Udsæt lysten du behøver ikke at gå med til noget lige her og nu, men tal om det.
Kvinder har ofte mindre lyst end mænd, men det behøver ikke blive noget problem. Du kan hjælpe ham på mange måder. Du kan udforske hans seksualitet, finde hans grænser lege med ham ja kun fantasien sætter grænser. Du må aldrig gøre noget du ikke har lyst til, men vær åben og lyttende, måske kan du komme et stykke af vejen.
De fleste gange hjælper jeg par meget hurtigt, da det handler om at komme i gang med at lære at tale om det. Det, som i frygter ved samtalen, kan give stor effekt, hvis i lærer at tale om det.
Samtalen vil foregå i trygge rammer, men der er nogle grænser der skal overskrides og når det først er lært, ja så kommer der stor udbytte af terapien.