Blog

Hvordan er det at gå i parterapi?

Som udgangspunkt er det at gå i parterapi kun en god ide, hvis begge parter er indforståede med at gøre en indsats. Jeg har flere gange oplevet, især fra den mandlige part, at begge egentligt ikke ønsker at gå i parterapi, men som jeg tit hører ”jeg gør det for hendes/hans skyld”. Denne start på en parterapi session er ikke rar, da jeg så ved at der intet kommer ud af sessionen. Så det er enormt vigtigt, at man som par taler om hvad, hvorfor og hvordan vil vi gå i terapi sammen.
Det er så vigtigt at sætte nogle mål. Det kan være kommunikation, kærlighed, sex eller andre problematikker, som ønskes udviklet eller genindført, men at komme tomhændet til en session, gør processen mere vanskelig og måske bliver starten ikke som man håbede. Mange kommer med den indstilling at, ”det kan terapeuten da fikse for os”, jo men han/hun er jo ikke tryllekunstner, så det kræver faktisk en del af parret.

Har begge de samme problemer?

Jeg har igennem tiden haft mange par og jeg har aldrig oplevet, at begge parter var ens i deres ønsker til parforholdet. De kan begge have problemer med kommunikation eller andre ting, men der er altid forskelligheder i ønsker, krav, forventninger til, ”hvad er det bedste parforhold for mig”. Her er det meget vigtigt at begge parter kan give plads til hinanden og give hinanden lov til at ytre sig og give plads til forskellighederne man endnu engang har. Jeg oplever tit, at parterne har svært ved at lytte til hinanden. Det bliver tit mudderkastning og gensidige beskyldninger, som præger især den første session. At kunne lytte til hinanden og forstå hinanden er en god forhåndsindstilling, inden man starter.

Hvad skal man sige under terapien?

Det afhænger jo af hvad problemet er, men de fleste par har virkelig svært, ved at være ærlige overfor hinanden. Det er ikke fordi de ønsker at lyve, men ofte er det fordi, de ikke vil såre hinanden. Man kan kun få noget godt ud af parterapi, hvis sandheden kommer frem. At sige sandheden gør, at det er muligt at arbejde med problemet og ikke illusionen, som en usandhed jo bliver. Det er ofte meget svært at tale om problemerne fordi det jo handler om følelser. Følelser kan også være meget svære men hvis man gør hvad man kan, så er det altid muligt at få noget på bordet, som der kan tales om og bearbejdes. Alt der kommer frem skal jo bearbejdes.

Hvor lang tid tager parterapi?

Der er ingen der ved det på forhånd, men min erfaring er, at det kan tage meget lang tid, hvis forholdet er næsten dødt. At arbejde med et ”dødt” forhold kan tage år, før parret er tilbage på rette spor og ja det er jo ikke gratis, men hvad koster jeres forhold? Kan der sættes pris på det? Her er det vigtigt at have tålmodighed, åbenhed og vilje, så kan det lykkes men mange har ikke den vilje. Under en parsession kommer der ofte ting frem, som der skal kigges nærmere på. Det er måske kun hos den ene, men kan også være hos begge. Her er det en god ide at komme alene til behandling, for et specifikt problem. Det kan være tillid, angst, depression eller andet som ligger til grund for at parforholdet ikke fungere. Jeg råder altid parterne til at overveje, individuelle sessioner, sideløbende, fordi der er ingen grund til at bruge tiden under en parsession, med individuelle problematikker.
Så at gå i parterapi kan være en lang proces, men mange gange viser det sig, at de problemer der nu engang er, kan løses indenfor få gange.