Sorg

Alle mennesker bliver udsat for sorg eller krise i løbet af tilværelsen.

Reaktionerne og faktorer er vidt forskellige fra menneske til menneske, og skal bearbejdes i det tempo som man er klar til. Det er her psykoterapien har værdi.

Michael Hansen

Sorgen rammer alle

Alle mennesker bliver udsat for sorg eller krise i løbet af tilværelsen. Det kan for eksempel ske, hvis én, du holder af, bliver syg og dør, eller hvis du selv rammes af kritisk og alvorlig sygdom, eller hvis dit ægteskab går i stykker, hvis du mister dit arbejde, kommer ud for en ulykke eller måske bliver udsat for overfald eller vold.

Reaktionerne er forskellige fra menneske til menneske og afhænger af mange ting, hvor stærkt er dit Jeg, hvor du er i livet og hvordan du har det på det tidspunkt, hvor ulykken eller sorgen rammer dig, og hvor stærk en tilknytning, du har, eller har haft, til den eller det du har mistet.

Når man havner i en krise, sker der ofte det, at du for en tid er ude af stand til at bruge din almindelige, sunde fornuft.  At frigøre sig fra den eller det man har mistet og til du begynder at forstå hvad du har mistet kan gå lang tid. Nogen kommer selv igennem sorgen eller krisen andre gør ikke.

Et sorg eller kriseforløb består af fire faser.

Chokfasen:
Den første fase kaldes chokfasen, som varierer fra person til person. Den kan vare mange dage og i den fase er du præget af meget forvirring og du kan ikke fatte hvad der er sket. Du føler bare at hele verden er styrtet i grus.

Reaktionsfasen:
Den varer uger endda måneder, hvor forvirringen stadig er stor. Du har svært ved at finde dine egne grænser, du kan ikke rigtig erkende hvad der er sket. Du føler vrede, aggression, meningsløshed, du er bare ulykkelig og kan ikke forstå det har ramt dig. I denne fase får man ofte skyld, som om man kunne havde forhindret det som er sket. I denne fase reagerer kroppen meget kraftigt og man får mange fysiske symptomer, som muskelspændinger og søvnløshed.

Bearbejdningsfasen:
Efter nogle måneder, måske et halvt år eller nogen gange mere begynder du at forstå hvad der er sket. Du bearbejder de oplevelser du har haft, indtil nu og begynder nu, at tale med andre om det. Du begynder at blive mere udadvendt. Du er stadig sårbar og angst, men du ser mere realistisk på fremtiden. Nogen gange kommer sorgen tilbage og du bliver ked af det. I denne fase, er der chance for, at kunne udvikle en depression.

Nyorienteringsfasen:
Den sidste fase kaldes nyorienteringsfasen som kommer når de andre faser er gennemlevet. Mange kommer i denne fase efter ca. 1 års tid. Denne fase kan vare resten af livet, for selv om du fik mange sår under krisen, ja så begynder de at hele og der kommer ar, som ikke springer op igen, men du skal leve med dem. Der er ikke noget der bliver som før og du lærer at leve med det skete. Du kan nu tale om det skete, uden de store følelser, men dit humør vil blive påvirket når du tænker på det skete.

Terapimæssigt er det at støtte dig igennem alle faser

Når man kommer ud for en sorg eller krise, så er det om at komme i gang med terapien så hurtig som mulig, da det kræver meget støtte i alle faser. Faserne skal gennemleves og man kan ikke, ”skubbe på” ved at gå i terapi, men støttes undervejs. At gennemgå alle faser er subjektiv og det er også forskellig hjælp man har brug for. Nogen har brug for, forståelse, andre har brug for støtte og nogen har brug for bare at ”komme af med det” som nager en og gennemleve krisen.